Desať receptov so zemiakmi, ktoré možno nepoznáte

 

 

Zemiaky majú v slovenskej kuchyni výsostné postavenie. Vyskúšajte menej známe recepty, ktoré osviežia váš jedálny lístok.

 

 

1.   Gratinované zemiaky

 

Ani vzácnu návštevu neurazíte, ak jej ponúknete gratinované zemiaky. Toto jedlo je skvelé práve preto, že je také jednoduché.

 

Gratinované zemiaky

 

Na 4 až 6 porcií potrebujeme: 1 kg zemiakov, 2-3 veľké cibule, 2 strúčiky cesnaku, 200 ml smotany na varenie, nastrúhaný muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie.

 

Suroviny na 4-6 porcií

Zemiaky a cibuľu očistite a nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké plátky. Striedavo ich navrstvite do zapekacej misy. Vrstvy jemne ochuťte soľou a korením, poprípade sušenými bylinkami podľa chuti.

V menšom hrnci zahrejte smotanu s muškátovým orieškom a prelisovaným cesnakom. Smotanou zalejte zemiaky a vložte do vyhriatej rúry.

Pečte pri teplote 170 stupňov asi 40 minút. Na posledných 10-15 minút zvýšte teplotu na 200 stupňov a zemiaky zapečte do chrumkava.

Servírujte k rybám alebo ako samostatný chod doplnený o zeleninový šalát.

Tip: Podľa chuti môžete pred koncom pečenia povrch posypať syrom. Nové zemiaky nemusíte ani šúpať, v hlavnej sezóne skúste polovicu zemiakov nahradiť cuketou.

 

 

 

2.   Pečené zemiaky so syrom a slaninou

 

Záleží len na vás, čím zemiaky naplníte a ako ich budete servírovať. Dobre poslúžia ako hlavné jedlo, alebo trochu väčšie jednohubky.

 

plnene-zemiaky-r992-st.ir3-_t600.jpg

 

Na 4 porcie potrebujeme: 4 zemiaky, 120 g tvrdého syra, 70 g slaniny, 20 g masla, mleté čierne korenie, soľ, nasekaná lahôdková cibuľka, kyslá smotana.

 

suroviny na 4 porcie

Navyše:

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zemiaky dobre umyte, osušte, na niekoľkých miesta prepichnite šupku špáradlom a dajte piecť. Môžete ich aj obaliť každý samostatne do alobalu, ako keď sa pripravuje pečená cvikla. Pečte asi hodinu, potom zemiaky rozrežte pozdĺžne na polovice a vydlabte strednú dužinu. Vnútro zemiakov naplňte maslom, strúhaným syrom a slaninou, osoľte a okoreňte a dajte asi na 5 - 10 minút zapiecť. Servírujte horúce, doplnené o nasekanú cibuľku a kyslú smotanu.

Tip: Recept je zdĺhavejší, ako keby ste zemiaky predvarili, ale chutí oveľa lepšie. Naplniť ich môžete i šunkou, hubami, mletým mäsom alebo bryndzou. Vydlabané stredy môžete zapiecť spolu so zemiakmi na chrumkavé kopčeky alebo ich primiešať do plnky, či si ich odložiť na zahustenie polievok a omáčok.

 

 

 

3.   Dusené zemiaky s karfiolom

 

Prípravu tohto jedla zvládnete aj v prípade, že ste okolo kuchyne ešte ani len nešli. Vhodné je pre bezlepkovú a delenú diétu.

 

zemiaky.jpg

Na 4 porcie potrebujeme: 1 menší karfiol, 1 kg zemiakov, 100 g čerstvého alebo mrazeného hrášku, 1 cibuľa, 1 čajová lyžička soli, 1/4 čajovej lyžičky kurkumy, 2 polievkové lyžice oleja, 200 ml vody.

 

Ingrediencie  - 4 porcie

1

kus

menší karfiol

1

kilogram

Zemiaky

100

Gramov

hrášku (čerstvý alebo mrazený)

1

Kus

Cibuľa

1

čajová lyžička

Soľ

1⁄4

čajová lyžička

kurkuma (nemusí byť)

2

polievkové lyžice

Olej

200

millilitrov

voda (podľa potreby)

 

Inštrukcie

Karfiol rozoberieme na malé ružičky a dobre umyjeme, zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu očistíme, speníme na oleji, pridáme karfiol, zemiaky, chvíľu restujeme. Zalejeme vodou, pridáme soľ a pomaly pod pokrievkou dusíme. Vody dáme iba tesne nad zemiaky, tak, aby jej nakoniec trošku ostalo, vytvorí nám omáčku. Radšej počas dusenia po troche pridávame. Chvíľu pred dovarením pridáme hrášok, kurkumu (nemusí byť) a necháme pod pokrievkou dôjsť do mäkka. Zemiaky by mali byť čiastočne rozvarené, aby spolu so zvyškom vody vytvorili omáčku. Podávame so šalátom podľa chuti.

 

 

4.   Zemiakový šalát s jogurtom, kaparami a bylinkami

 

Jogurt namiesto majonézy,  kapary a bylinky namiesto kyslej zeleniny. Netradičný a svieži šalát ocení každý, kto má rád zmenu.


zemiakovy-salat-s-jogurtom--kaparami-a-b_r6534.jpg

 

Na 4 porcie potrebujeme: 800 g zemiakov, 200 g bieleho jogurtu, 2 - 3 PL nízkotučnej majonézy, kapary, 2 PL citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti (tymian, petržlenová vňať, pažítka, kôpor), údený losos, opražená prerastená slanina, baby špenát.

 

Suroviny na 4 porcie

Na obohatenie podľa chuti:

Zemiaky dôkladne umyte a pripravte na pare. Ak máte parný hrniec, môžete ich pripravovať spolu s bylinkami, aby boli voňavejšie a ochutenejšie. V miske zmiešajte jogurt s majonézou, citrónovou šťavou, korením a soľou. Zemiaky môžete rozdeliť na jednotlivé porcie vcelku alebo z nich po rozkrájaní na kocky, alebo kolieska pripraviť šalát vmiešaním dresingu. Tie vcelku servírujte preliate s dresingom. Porcie dozdobte kaparami a bylinkami podľa chuti. Takýto šalát môžete servírovať ako prílohu k varenému alebo pečenému mäsu. Ak chcete šalát servírovať ako hlavný chod, pridajte na hotové porcie kúsky údeného lososa alebo opečenej slaniny.

Tip: Ak si môžete podľa sezóny vybrať, uprednostnite nové baby zemiaky. Čisté zemiaky výborne dochutia tymian a pažítka, ak sa rozhodnete pre lososa, nezabudnite na kôpor. Ak chcete šalát ešte viac ozvláštniť, pripravte ho zo zemiakov pečených. Dresing môžete ešte dochutiť horčicou alebo chrenom.

 

5.   Zemiakovo-kapustová placka so strateným vajcom

 

Zemiaková placka je absolútna klasika.  Skombinujte ju s kapustou, pridajte zeleninu a výborný obed je na svete.

 

zemiakovo-kapustova-placka.jpg

 

Na 4 porcie potrebujeme: 600 g zemiakov, 40 g masla, 300 g kapusty, 1 PL olivového oleja, 3 cibule, 4 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, údená paprika, listy rokety, zeleninový šalát.

 

Suroviny na 4 porcie

Voliteľne na servírovanie:

Zemiaky očistite a rozkrájajte. Vložte ich do hrnca s trochou vody a na povrch pridajte nasekanú kapustu. Varte, kým zemiaky nezmäknú. Do zemiakov a kapusty pridajte polovicu masla, soľ a korenie podľa chuti a roztlačte ich na hrudkovitú kašu. Zvyšok masla rozpustite na panvici spolu s olivovým olejom a opečte nasekanú cibuľu. Zeleninovú kašu navrstvite na cibuľu do panvice a povrch uhlaďte. Na menšom plameni pečte dohneda, potom placku otočte. Mali by ste pri pečení počuť jemné pískanie unikajúcich pár. Medzitým pripravte stratené vajíčka. Servírujte Kúsok placky prekrytý strateným vajíčkom, dozdobené rukolou a údenou paprikou.

Tip: Toto jedlo chutí výborne a popritom nemusí byť drahé. Vďaka sezónnosti zelenín je veľmi variabilné a môžete naň dokonca využiť i zvyšky z predchádzajúceho jedla.

 

 

 

6.   Zemiakové fašírky s bylinkovou pastou

 

Fašírky nemusia byť len z mäsa. Chutnou verziou sú aj zemiakové fašírky so zeleninou. Podávať ich môžete ako hlavné jedlo alebo prílohu.

zemiakove-fasirky.jpg

 

Na 4-6 porcií potrebujeme: na fašírku si pripravte 1 veľkú hlávku cesnaku, 800 g predvarených zemiakov, 60 g strúhaného parmezánu, 2 ČL bylinkovej omáčky, soľ a korenie podľa chuti, olej na vysmážanie, strúhanku; na pastu budete potrebovať 500 – 700 ml rozmixovanej koriandrovej vňate, 4 strúčiky prelisovaného cesnaku, hrsť nasekanej mäty, hrsť nasekanej petržlenovej vňate, hrsť nasekanej cibule alebo póru, 6 PL olivového oleja, kôru a šťavu z jedného citróna, 1 ČL rímskej rasce, soľ, mleté čierne korenie.

 

Suroviny na 4 – 6 porcií

 

Na bylinkovú pastu:

Na fašírky:

Navyše:

Všetky suroviny na pastu spolu zmiešajte a odložte do chladničky. Celú hlávku cesnaku zabaľte do alobalu a pečte v rúre asi 30 minút.

Predvarené zemiaky ošúpte a pretlačte alebo rozpučte na kašu. Primiešajte do nich vytlačenú dužinu z pečeného cesnaku, bylinkovú omáčku z chladničky a parmezán. Všetko premiešajte a odložte do chladničky na 30 minút.

Bravčovú panenku nasoľte, potrite olejom a bylinkovou pastou. Vložte do zapekacej misy a pečte 10 – 15 minút. Mala by ostať v strede šťavnatá.

Po dopečení ju nechajte odležať. Medzitým zo zemiakovej hmoty naolejovanými rukami vytvarujte guľky, tie jemne obaľte v strúhanke a vysmažte v rozpálenom oleji z obidvoch strán dozlatista. Ukladajte ich na papierové obrúsky, aby vsiakli prebytočný tuk.

Servírujte fašírky (krokety podľa názvu) ako prílohu k plátkom panenky spolu s bylinkovou pastou.

 

Tip: Bylinkovú pastu môžete zjemniť primiešaním hustého bieleho jogurtu. Vznikne vám jemný a lahodný dip.

 

 

 

7.   Zemiakovo-reďkovkový šalát s fetou

 

Skúste skombinovať zemiaky s reďkovkou a výraznou chuťou slanej fety. Určite neoľutujete.

zemiakovo-redkovovy-salat.jpg

 

Na 4 porcie potrebujeme: 500 – 600 g nových zemiakov, 3 PL kyslej smotany alebo jogurtu, 200 g reďkoviek, 2 červené cibule, 200 g fety, 1 PL olivového oleja, 1 PL bieleho vínneho octu, čerstvé lístky mäty, soľ, mleté čierne korenie.

 

Suroviny na 4 porcie

 

Nové zemiaky umyte, rozkrájajte na hrubé plátky a dajte variť do slanej vody na približne 6 – 8 minút. Sceďte a nechajte trošku vychladnúť. Zmiešajte smotanu s olivovým olejom a vínnym octom. Očistené cibule a reďkovky pokrájajte na plátky. Zmiešajte zemiaky so smotanou, pridajte cibuľu a reďkovku, osoľte a okoreňte. Na povrch rozmrvte fetu a pridajte nasekanú mätu.

Tip: Šalát môžete servírovať dozdobený i nasekanými orechmi, s kaparami, s nasekaným čerstvým alebo nakladaným kôprom, alebo chrenom.

vybrali.SME.sk

 

 

 

8.   Stredomorské pečené zemiaky

 

Táto kombinácia olív, pečeného cesnaku a zemiakov vás dostane.

stredomorske-pecene-zemiaky.jpg

 

Na 4 porcie potrebujeme: 750 g nových zemiakov, 4 PL olivového oleja, 1 hlávka cesnaku, 50 g ančovičiek, 200-300 g cherry paradajok, 3 - 4 PL olív, mleté čierne korenie, bylinky. Prejsť na recept

 

Suroviny na 4 porcie

 

Rúru predhrejte na 190 - 200 stupňov. Umyté zemiaky vložte do pekáča a pofŕkajte polovicou oleja. Vložte do rúry na 15 - 20 minút. Po vybratí pridajte pokrájané ančovičky a olivy, nadelené strúčky cesnaku a paradajky. Pofŕkajte zvyšným olejom a okoreňte. Vráťte do rúry a pečte ešte 10 - 15 minút. Pred koncom pečenia pridajte nasekané bylinky. Servírujte horúce.

 

Tip: Ak použijete ančovičky, pokrm netreba soliť. Ak chystáte rodinné posedenie alebo veľkú oslavu, skúste takto pripravené zemiaky servírovať i k pečenému kurčaťu alebo rybe.



9.   Zemiakový šalát so sladkokyslou zálievkou

 

Najlepší zemiakový šalát pripravíte z nových zemiakov. Či šalát obohatíte zelenou fazuľou a špargľou, alebo siahnete po inej zelenine, to je len na vás.

zemiakovy-salat-so-sladkokyslou-zalievko.jpg

 

Na 4-6 porcií potrebujeme: 500 g nových zemiakov, 150 - 200 g zelených fazuľových strukov, 100 g špargle, 4 vajíčka, rukolu, 4 PL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL celozrnnej horčice, 1 ČL kryštálového cukru, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie.

 

Suroviny na 4 - 6 porcií

 

Na zálievku:

Dôkladne umyté zemiaky uvarte vo vode asi 10 - 12 minút. Pridajte k nim struky a varte ďalšie tri minúty. Nakoniec pridajte špargľu a povarte 1 - 2 minúty. Medzitým uvarte vajíčka natvrdo a dajte ich chladiť. Zeleninu zlejte a nechajte vychladnúť. Zemiaky môžete ošúpať a rozkrájať na polovice. Medzitým pripravte zmiešaním surovín zálievku. Zeleninový šalát servírujte spolu s rukolou, pofŕkaný zálievkou.

Tip: Tento šalát je vhodný i pri dodržiavaní redukčnej diéty. Sú v ňom obsiahnuté všetky potrebné látky a vďaka vajíčkam dokáže zasýtiť. Vajíčka môžete nahradiť scedeným tuniakom vo vlastnej šťave. Vodu z varenia zeleniny si môžete odložiť ako základ na polievku.




 

 

10.               Zemiaková frittata so slaninou, hubami a vajíčkami

 

Frittata je taliansky vynález podobný kišu a omelete. Kto má rad výdatné a jednoduché jedlá, ten si príde na svoje.

 

zemiakova-frittata.jpg

 

Na 4 porcie potrebujeme: 300 g nových zemiakov, 4 šampiňóny, 4 vajíčka, 1 malú cibuľu, 6 tenkých plátkov prerastenej slaniny, nasekané bylinky podľa chuti, soľ, mleté čierne korenie.

 

Suroviny na 4 porcie

 

Zemiaky umyte a rozkrájajte na kolieska. Slaninu rozkrojte na polovice, naukladajte na dno panvice a zapnite sporák. Postupne pridávajte rozkrájanú cibuľu, zemiaky, plátky šampiňónov, opäť zemiaky a soľ a korenie. Opekajte približne 5 - 8 minút a prikryte pokrievkou, aby zmäkli aj zemiaky. Vajíčka v miske rozmiešajte, osoľte a okoreňte a vlejte do panvice. Pridajte bylinky a pečte na malom plameni, pokiaľ nie je frittata hotová aj na povrchu. Ak chcete, môžete ju dať zapiecť pod gril, do rúry alebo ak vám to rúčka panvice nedovolí, jednoducho ju za pomoci taniera alebo druhej panvice preklopte a dopečte vrch. Servírujte so zeleninovým šalátom.

 

Tip: Namiesto šampiňónov môžete vyskúšať paradajky, papriky alebo cukety. Hotové jedlo môžete dozdobiť nastrúhaným syrom.