Desať receptov so zemiakmi, ktoré možno nepoznáte
Zemiaky majú v slovenskej kuchyni výsostné
postavenie. Vyskúšajte menej známe recepty, ktoré osviežia váš jedálny lístok.
1. Gratinované zemiaky
Ani vzácnu návštevu neurazíte, ak jej
ponúknete gratinované zemiaky. Toto jedlo je skvelé práve preto, že je také
jednoduché.
Na 4 až 6 porcií potrebujeme: 1 kg
zemiakov, 2-3 veľké cibule, 2 strúčiky cesnaku, 200 ml smotany na varenie,
nastrúhaný muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie.
Zemiaky a cibuľu
očistite a nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké plátky. Striedavo ich
navrstvite do zapekacej misy. Vrstvy jemne ochuťte soľou a korením, poprípade sušenými bylinkami podľa chuti.
V menšom hrnci zahrejte smotanu s muškátovým orieškom a
prelisovaným cesnakom. Smotanou zalejte zemiaky a vložte do vyhriatej rúry.
Pečte pri teplote 170 stupňov asi 40 minút. Na posledných 10-15 minút zvýšte
teplotu na 200 stupňov a zemiaky zapečte do chrumkava.
Servírujte k rybám alebo ako samostatný chod doplnený o
zeleninový šalát.
Tip: Podľa chuti môžete pred koncom pečenia
povrch posypať syrom. Nové zemiaky nemusíte ani šúpať, v hlavnej sezóne skúste polovicu zemiakov nahradiť cuketou.
2. Pečené zemiaky so
syrom a slaninou
Záleží len na vás, čím zemiaky naplníte a
ako ich budete servírovať. Dobre poslúžia ako hlavné jedlo, alebo trochu väčšie
jednohubky.
Na 4 porcie potrebujeme: 4 zemiaky, 120 g
tvrdého syra, 70 g slaniny, 20 g masla, mleté čierne korenie, soľ, nasekaná lahôdková
cibuľka, kyslá smotana.
suroviny na 4 porcie
Navyše:
Rúru predhrejte
na 200 stupňov. Zemiaky dobre umyte, osušte, na niekoľkých miesta prepichnite
šupku špáradlom a dajte piecť. Môžete ich aj obaliť každý samostatne do
alobalu, ako keď sa pripravuje pečená cvikla. Pečte asi hodinu, potom zemiaky
rozrežte pozdĺžne na polovice a vydlabte strednú dužinu. Vnútro zemiakov
naplňte maslom, strúhaným syrom a slaninou, osoľte a okoreňte a dajte asi na 5
- 10 minút zapiecť. Servírujte horúce, doplnené o nasekanú cibuľku a kyslú
smotanu.
Tip: Recept je
zdĺhavejší, ako keby ste zemiaky predvarili, ale chutí oveľa lepšie. Naplniť
ich môžete i šunkou, hubami, mletým mäsom alebo bryndzou. Vydlabané stredy
môžete zapiecť spolu so zemiakmi na chrumkavé kopčeky alebo ich primiešať do
plnky, či si ich odložiť na zahustenie polievok a omáčok.
3. Dusené zemiaky s
karfiolom
Prípravu tohto jedla zvládnete aj v
prípade, že ste okolo kuchyne ešte ani len nešli. Vhodné je pre bezlepkovú a
delenú diétu.
Na 4 porcie potrebujeme: 1 menší
karfiol, 1 kg zemiakov, 100 g čerstvého alebo mrazeného hrášku, 1 cibuľa, 1
čajová lyžička soli, 1/4 čajovej lyžičky kurkumy, 2 polievkové lyžice oleja,
200 ml vody.
1 |
kus |
menší karfiol |
|||
1 |
kilogram |
Zemiaky |
|||
100 |
Gramov |
hrášku (čerstvý alebo mrazený) |
|||
1 |
Kus |
Cibuľa |
|||
1 |
čajová lyžička |
Soľ |
|||
1⁄4 |
čajová lyžička |
kurkuma (nemusí byť) |
|||
2 |
polievkové lyžice |
Olej |
|||
200 |
millilitrov |
voda (podľa potreby) |
|
||
Karfiol rozoberieme na malé ružičky a dobre umyjeme, zemiaky
očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu očistíme, speníme na oleji,
pridáme karfiol, zemiaky, chvíľu restujeme. Zalejeme vodou, pridáme soľ a
pomaly pod pokrievkou dusíme. Vody dáme iba tesne nad zemiaky, tak, aby jej
nakoniec trošku ostalo, vytvorí nám omáčku. Radšej počas dusenia po troche
pridávame. Chvíľu pred dovarením pridáme hrášok, kurkumu (nemusí byť) a necháme
pod pokrievkou dôjsť do mäkka. Zemiaky by mali byť čiastočne rozvarené, aby
spolu so zvyškom vody vytvorili omáčku. Podávame so šalátom podľa chuti.
4. Zemiakový šalát s
jogurtom, kaparami a bylinkami
Jogurt namiesto majonézy, kapary a
bylinky namiesto kyslej zeleniny. Netradičný a svieži šalát ocení každý, kto má
rád zmenu.
Na 4 porcie potrebujeme: 800 g zemiakov,
200 g bieleho jogurtu, 2 - 3 PL nízkotučnej majonézy, kapary, 2 PL citrónovej
šťavy, soľ, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti (tymian, petržlenová
vňať, pažítka, kôpor), údený losos, opražená prerastená slanina, baby špenát.
Na obohatenie podľa chuti:
Zemiaky dôkladne umyte a pripravte na pare. Ak máte parný
hrniec, môžete ich pripravovať spolu s bylinkami, aby boli voňavejšie a
ochutenejšie. V miske zmiešajte jogurt s majonézou, citrónovou šťavou, korením
a soľou. Zemiaky môžete rozdeliť na jednotlivé porcie vcelku alebo z nich po
rozkrájaní na kocky, alebo kolieska pripraviť šalát vmiešaním dresingu. Tie
vcelku servírujte preliate s dresingom. Porcie dozdobte kaparami a bylinkami
podľa chuti. Takýto šalát môžete servírovať ako prílohu k varenému alebo
pečenému mäsu. Ak chcete šalát servírovať ako hlavný chod, pridajte na hotové
porcie kúsky údeného lososa alebo opečenej slaniny.
Tip: Ak si
môžete podľa sezóny vybrať, uprednostnite nové baby zemiaky. Čisté zemiaky
výborne dochutia tymian a pažítka, ak sa rozhodnete pre lososa, nezabudnite na
kôpor. Ak chcete šalát ešte viac ozvláštniť, pripravte ho zo zemiakov pečených.
Dresing môžete ešte dochutiť horčicou alebo chrenom.
5. Zemiakovo-kapustová
placka so strateným vajcom
Zemiaková placka je absolútna klasika.
Skombinujte ju s kapustou, pridajte zeleninu a výborný obed je na svete.
Na 4 porcie potrebujeme: 600 g zemiakov, 40 g masla, 300 g kapusty, 1 PL olivového oleja, 3 cibule, 4 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, údená paprika, listy rokety, zeleninový šalát.
Voliteľne na servírovanie:
Zemiaky očistite a rozkrájajte. Vložte ich do hrnca s
trochou vody a na povrch pridajte nasekanú kapustu. Varte, kým zemiaky
nezmäknú. Do zemiakov a kapusty pridajte polovicu masla, soľ a korenie podľa
chuti a roztlačte ich na hrudkovitú kašu. Zvyšok masla rozpustite na panvici
spolu s olivovým olejom a opečte nasekanú cibuľu. Zeleninovú kašu navrstvite na
cibuľu do panvice a povrch uhlaďte. Na menšom plameni pečte dohneda, potom
placku otočte. Mali by ste pri pečení počuť jemné pískanie unikajúcich pár. Medzitým
pripravte stratené vajíčka. Servírujte Kúsok placky prekrytý strateným
vajíčkom, dozdobené rukolou a údenou paprikou.
Tip: Toto
jedlo chutí výborne a popritom nemusí byť drahé. Vďaka sezónnosti zelenín je
veľmi variabilné a môžete naň dokonca využiť i zvyšky z predchádzajúceho jedla.
6. Zemiakové fašírky s
bylinkovou pastou
Fašírky nemusia byť len z mäsa. Chutnou
verziou sú aj zemiakové fašírky so zeleninou. Podávať ich môžete ako hlavné
jedlo alebo prílohu.
Na 4-6 porcií potrebujeme: na fašírku si
pripravte 1 veľkú hlávku cesnaku, 800 g predvarených zemiakov, 60 g strúhaného
parmezánu, 2 ČL bylinkovej omáčky, soľ a korenie podľa chuti, olej na
vysmážanie, strúhanku; na pastu budete potrebovať 500 – 700 ml rozmixovanej
koriandrovej vňate, 4 strúčiky prelisovaného cesnaku, hrsť nasekanej mäty, hrsť
nasekanej petržlenovej vňate, hrsť nasekanej cibule alebo póru, 6 PL olivového
oleja, kôru a šťavu z jedného citróna, 1 ČL rímskej rasce, soľ, mleté čierne
korenie.
Na bylinkovú pastu:
Na fašírky:
Navyše:
Všetky suroviny na pastu spolu zmiešajte a odložte do
chladničky. Celú hlávku cesnaku zabaľte do alobalu a pečte v rúre asi 30 minút.
Predvarené zemiaky ošúpte a pretlačte alebo rozpučte na
kašu. Primiešajte do nich vytlačenú dužinu z pečeného cesnaku, bylinkovú omáčku
z chladničky a parmezán. Všetko premiešajte a odložte do chladničky na 30
minút.
Bravčovú panenku nasoľte, potrite olejom a bylinkovou
pastou. Vložte do zapekacej misy a pečte 10 – 15 minút. Mala by ostať v strede
šťavnatá.
Po dopečení ju nechajte odležať. Medzitým zo zemiakovej
hmoty naolejovanými rukami vytvarujte guľky, tie jemne obaľte v strúhanke a
vysmažte v rozpálenom oleji z obidvoch strán dozlatista. Ukladajte ich na
papierové obrúsky, aby vsiakli prebytočný tuk.
Servírujte fašírky (krokety podľa názvu) ako prílohu k
plátkom panenky spolu s bylinkovou pastou.
Tip: Bylinkovú
pastu môžete zjemniť primiešaním hustého bieleho jogurtu. Vznikne vám jemný a
lahodný dip.
7. Zemiakovo-reďkovkový
šalát s fetou
Skúste skombinovať zemiaky s reďkovkou a
výraznou chuťou slanej fety. Určite neoľutujete.
Na 4 porcie potrebujeme: 500 – 600 g
nových zemiakov, 3 PL kyslej smotany alebo jogurtu, 200 g reďkoviek, 2 červené
cibule, 200 g fety, 1 PL olivového oleja, 1 PL bieleho vínneho octu, čerstvé
lístky mäty, soľ, mleté čierne korenie.
Nové zemiaky umyte, rozkrájajte na hrubé plátky a dajte
variť do slanej vody na približne 6 – 8 minút. Sceďte a nechajte trošku
vychladnúť. Zmiešajte smotanu s olivovým olejom a vínnym octom. Očistené cibule
a reďkovky pokrájajte na plátky. Zmiešajte zemiaky so smotanou, pridajte cibuľu
a reďkovku, osoľte a okoreňte. Na povrch rozmrvte fetu a pridajte nasekanú
mätu.
Tip: Šalát
môžete servírovať dozdobený i nasekanými orechmi, s kaparami, s nasekaným
čerstvým alebo nakladaným kôprom, alebo chrenom.
8. Stredomorské pečené
zemiaky
Táto kombinácia olív, pečeného cesnaku a
zemiakov vás dostane.
Na 4 porcie potrebujeme: 750 g nových
zemiakov, 4 PL olivového oleja, 1 hlávka cesnaku, 50 g ančovičiek, 200-300 g
cherry paradajok, 3 - 4 PL olív, mleté čierne korenie, bylinky. Prejsť na recept
Rúru predhrejte na 190 - 200 stupňov. Umyté zemiaky vložte
do pekáča a pofŕkajte polovicou oleja. Vložte do rúry na 15 - 20 minút. Po
vybratí pridajte pokrájané ančovičky a olivy, nadelené strúčky cesnaku a
paradajky. Pofŕkajte zvyšným olejom a okoreňte. Vráťte do rúry a pečte ešte 10
- 15 minút. Pred koncom pečenia pridajte nasekané bylinky. Servírujte horúce.
Tip: Ak
použijete ančovičky, pokrm netreba soliť. Ak chystáte rodinné
posedenie alebo veľkú oslavu, skúste takto pripravené zemiaky servírovať i k
pečenému kurčaťu alebo rybe.
9. Zemiakový šalát so
sladkokyslou zálievkou
Najlepší zemiakový šalát pripravíte z
nových zemiakov. Či šalát obohatíte zelenou fazuľou a špargľou, alebo siahnete
po inej zelenine, to je len na vás.
Na 4-6 porcií potrebujeme: 500 g nových
zemiakov, 150 - 200 g zelených fazuľových strukov, 100 g špargle, 4 vajíčka,
rukolu, 4 PL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL celozrnnej horčice, 1
ČL kryštálového cukru, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne
korenie.
Na zálievku:
Dôkladne umyté zemiaky uvarte vo vode asi 10 - 12 minút.
Pridajte k nim struky a varte ďalšie tri minúty. Nakoniec pridajte špargľu a
povarte 1 - 2 minúty. Medzitým uvarte vajíčka natvrdo a dajte ich chladiť.
Zeleninu zlejte a nechajte vychladnúť. Zemiaky môžete ošúpať a rozkrájať na
polovice. Medzitým pripravte zmiešaním surovín zálievku. Zeleninový šalát
servírujte spolu s rukolou, pofŕkaný zálievkou.
Tip: Tento
šalát je vhodný i pri dodržiavaní redukčnej diéty. Sú v ňom obsiahnuté všetky
potrebné látky a vďaka vajíčkam dokáže zasýtiť. Vajíčka môžete nahradiť
scedeným tuniakom vo vlastnej šťave. Vodu z varenia zeleniny si môžete odložiť
ako základ na polievku.
10.
Zemiaková frittata so slaninou, hubami a vajíčkami
Frittata je taliansky vynález podobný kišu
a omelete. Kto má rad výdatné a jednoduché jedlá, ten si príde na svoje.
Na 4 porcie potrebujeme: 300 g nových
zemiakov, 4 šampiňóny, 4 vajíčka, 1 malú cibuľu, 6 tenkých plátkov prerastenej
slaniny, nasekané bylinky podľa chuti, soľ, mleté čierne korenie.
Suroviny na 4 porcie
Zemiaky umyte a
rozkrájajte na kolieska. Slaninu rozkrojte na polovice, naukladajte na dno
panvice a zapnite sporák. Postupne pridávajte rozkrájanú cibuľu, zemiaky,
plátky šampiňónov, opäť zemiaky a soľ a korenie. Opekajte približne 5 - 8 minút
a prikryte pokrievkou, aby zmäkli aj zemiaky. Vajíčka v miske rozmiešajte,
osoľte a okoreňte a vlejte do panvice. Pridajte bylinky a pečte na malom
plameni, pokiaľ nie je frittata hotová aj na povrchu. Ak chcete, môžete ju dať
zapiecť pod gril, do rúry alebo ak vám to rúčka panvice nedovolí, jednoducho ju
za pomoci taniera alebo druhej panvice preklopte a dopečte vrch. Servírujte so
zeleninovým šalátom.
Tip: Namiesto
šampiňónov môžete vyskúšať paradajky, papriky alebo cukety. Hotové jedlo môžete
dozdobiť nastrúhaným syrom.